Littekens
Huidklachten
Iedereen heeft wel ergens op zijn huid een litteken. Een litteken ontstaat als de huid zich moet herstellen na een beschadiging. Hoe erger de beschadiging, hoe langer het herstelproces en hoe groter de kans op een cosmetisch storend litteken. De factoren die van invloed zijn:
- Leeftijd: een jongere huid geneest sneller maar kan ook meer huid vormen waardoor grotere en dikkere littekens kunnen ontstaan.
- Huidskleur en erfelijke factoren: mensen met een gekleurde huid hebben meer risico op verdikte littekens (keloïd).
- Locatie van het litteken: op de rug, schouders en gewrichten genezen littekens minder goed door bewegelijkheid van de huid op deze locaties. Hierdoor kan het litteken dikker en breder worden.
- Bijkomende wondinfecties: als er tijdens de wondgenezing een bacterie bij komt, zal dit een grote kans geven op uitgebreider littekenweefsel.
Soorten littekens
Littekens die behandeld kunnen worden geven vaak klachten. Deze klachten zijn: cosmetisch storend, jeuk, pijn, trekkerig, verdikking en roodheid. Onderstaand een korte omschrijven van de soorten littekens.
Hypertrofische littekens
Bij hypertrofische littekens is er sprake van een rood, verdikt en verheven litteken. Dit kan jeuk geven en / of pijn doen. De roodheid kan behandeld worden met de vaatlaser.
Keloïd
Hierbij gaat het om abnormaal verdikte, rode, tot donker gekleurd litteken dat groter is dan de oorspronkelijke verwonding. Dit littekenweefsel kan behandeld worden door de dermatoloog.
Atrofische littekens
Deze litteken liggen 'verzonken' in de huid. Het zijn vaak putjes of deukjes om te zien. Het ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord waardoor er onvoldoende nieuwe huid wordt aangemaakt. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar bij acnelittekens en na waterpokken.